lauantai 17. elokuuta 2013

Omenaa, omenaa & omppukakun resepti

Olisikohan tässä joku omppuvillitys päällä, kun on nyt tullut leivottua useamminkin omenasta ja sitten päivässä tulee monta syötyä ihan sellaisenaan. Johtuu ehkäpä osin siitä, että mummolan juuri kypsyneet omput ovat liian hyviä...
  Pikkuveli vietti synttäreitään vähän aikaa sitten, ja juhliin leipaisin Hummingbird bakeryn pähkinäisen omenakakun (kirjasta Leivonnaisia herkkusuille, tässä resepti pikkuisen muokattuna) Esteettisesti kakku ei kyllä mikään silmänilo ole, mutta suunilo kylläkin (Voiko niin sanoa? ;) Omena antaa kakulle mehevyyttä, pähkinät jotain pureskeltavaa ja suklaa, se vaan maistuu muiden kanssa niin hyvälle. Käytin kakkuun 70 prosenttista suklaata, ja ihana tumman suklaan maku kakussa olikin.
  Kakkua kumotessa kannattaa olla varovainen, sillä ainakin oma kakkuni oli melko mureneva suuren omenapalamäärän vuoksi, ja katkesikin kelmeen osaan kun yritin kumota sitä liian pienelle lautaselle... No, ei kun kakku viipaleiksi vaan niin ongelma hoidettu :)!


            Pähkinäinen omenakakku

8-10 hengelle
 
175g margariinia huoneenlämpöisenä
1,6 dl ruokokidesokeria (140g)
2 rkl mansikkahilloa
2 kananmunaa
2,2 dl vehnäjauhoja (140g)
1 rkl leivinjauhetta
1 tl kanelia
100 g kuorittuja pähkinöitä pilkottuna (tai esim. mantelirouhetta)
50g tummaa suklaata karkeasti pilkottuna
2 omenaa kuorittuna, pilkottuna ja kodat poistettuna
 
Mittaa margariini, sokeri ja mansikkahillo kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja vaaleaksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa hyvin.
   Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja kaneli erilliseen kulhoon ja sekoita. Vatkaa jauhoseos sokeri-rasvavaahdon joukkoon. Lisää pähkinät, suklaa ja omenat ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Peitä taikinakulho ja nosta se jääkaappiin. Anna taikinan olla kylmässä pari tuntia tai mielellään yön yli.
   Kuumenna uuni 170-asteiseksi.Kaada taikina noin 23 x 13 kokoiseen levinpaperoituun tai voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. (Itse käytin lasista leipävuokaa).  Jos haluat kakkuun pinnalle kuvioita omenalohkoista niin laita lohkoja vuoan pohjalle. Itse tein ruusukkeita, ja kivan näköisiä tuli (ennen kuin kakku pilkottiin...) Paista kakkua uunissa 50 - 60 minuuttia tai kunnes pinta on ruskea ja tuntuu kiinteältä. Kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa tarttua taikinaa, tosin hieman sulaa suklaata kylläkin. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa se sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan.
 
Toinen omppuleivonnainen oli sitten ihana omppuleipä, johon ei tule mitään muuta nestettä kuin kaksi ruokalusikallista öljyä ja sitten omenat. Sokeria ei ollenkaan ei melkoisen terveellistä, ja oi miten hyvää! Tämä katosi kyllä suihin ihan hetkessä! Resepti on Andalusian auringossa -blogista.

Pikkuveli on melkoinen formulafani, joten äiti päätti loihtia formulakakun. Itselläni ei tähän osaa eikä arpaa ole, mutta oli tämä kyllä niin makee että piti teidänkin nähtäville laittaa, eikös :)?
Ja maistukin niin hyvälle!
Isot kiitokset Pihla Leppäselle lukijaksi liittymisestä :)!
Kyllä käsitöidenkin saralla on jotain tapahtunut, mutta siitä sitten lisää myöhemmin...
Emilia
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti