lauantai 1. helmikuuta 2014

Mä tein karjalanpiirakoita!

Luulenpa että aika moni on kuullut kauhisteluja siitä, että miten vaikeaa, työlästä ja kamalaa karjalanpiirakoiden teko on. Miten rypyttäminen on yhtä tuskaa eikä riisipuuroakaan meinaisi viitsiä keittää.
   Viikolla kuitenkin oli illalla pikkusiskon vahtivuoro, ja olin luvannut leipoa iltapalaa hänen kanssaan. No, aloimme kasata sämpylöiden aineita, mutta sämpyläjauho oli loppu. Masennushan siinä meinasi iskeä, mutta aikani köksän kirjaa selailtuani löytyi karjalanpiiraikoiden ohje, ja sitä päätin lähteä yrittämään.
   Olivathan ne työläitä, mutta tekeminen oli mukavaa ekä mitenkään supervaikeaa, rypyttäminenkin oli helppoa. Ja olihan se kyllä kaiken vaivan arvoista kun näki äidin ilmeen hänen tullessa pikkuveljen vanhempainillasta kotiin ja huomatessa meidän tyttöjen leipomukset :)!


Karjalanpiirakat

Noin 16 kpl

Täyte
3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 dl maitoa
3/4 tl suolaa

Kuori
1 dl kylmää vettä
½ tl suolaa
1½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Kostutus
3/4 dl maitoa
25 g margariinia tai voita

1. Sekoita riisi kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 min. Lisää maito ja sekoita, kunnes puuro alkaa kiehumaan. Hauduta kannen alla pienellä lämmöllä kypsäksi. Sekoita välillä. Mausta puuro suolalla ja anna jäähtyä.
2.Sekoita kylmään veteen suola, öljy ja jauhot. Notkista taikina tasaiseksi käsin vaivaten jauhotetulla leivinalustalla.
3. Tee taikinasta tanko ja jaa se 16 osaan. Pyöritä palaset palloiksi, litistä "lätyiksi" ja peitä muovilla. Kaaviloi lätyistä pyöreitä piirakankuoria, niin isoja kuin mahdollista ilman että taikina repeää. Ripottele ruisjauhoja kuorille ja pinoa ne päällekkäin.
4.Valmista piirakat yksi kerrallaan. Ota jauhot pois kuoren päältä ja levitä täytettä kuoren keskelle. Nosta reunat keskelle ja rypytä etusormilla, jolloin piirakka saa muotonsa. (Hyvä rypytysohje Kinuskikissalta täällä.)
5. Laita piirakat pellille vieri viereen ja paista 250 asteen lämmössä uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Piirakat ovat valmiita, kun niissä on vähän väriä.
6. Voitele kypsät piirakat kuumalla maito-rasvaseoksella ja pane päällekkäin kulhoon pehmenemään. Peitä piirakat voipaperilla ja liinalla (elleivät ne ole jo kadonneet parempiin suihin!)

Nämä ovat kyllä hyviä!
Emilia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti