torstai 26. heinäkuuta 2012

Sämpylöiden leipominen auttaa akuuttiin hyödyttömyyteen :)

Kröhöm. Kärsin eilen vakavasta hyödyttömyyden tunteesta... No niin jos kuiteskin siirryttäisiin pois tosta luentotyylistä :) Mutta ihan totta, eilen oli niin hyödytön olo, että oli pakko alkaa leipomaan jotakin. No, eihän siitä sitten tuulut mitään. Meillä ei ollut sitruunaa, kookoshiutaleita tai hiivaa, eli kaikki haavelemani reseptit kariutuivat :( Ajattelin sitten lähtä hakemaan lähikaupassa mutta isi suostutteli minut odottamaan siihen asti, kunnes pääsisin autolla, kun käytäisiin samalla mummilassa, koska ulkona satoi. No minähän sitten odotin. Ja odotin . Lähtö viivästyi, ja kun lopulta olin onnellisesti kotona kaikki ainekset mukana oli kello puoli kahdeksan :) Ei siinä sitten enää kauheasti sämpylöitä leivottu, sehän on monen tunnin urakka. Tänä aamuna pikkusiskon kanssa onneksi tehtiin taikina ja laitettiin sämpsylät uuniin. Pieni apuri oppi myös letittämään tosi taitavasti :) Ohje on peräisin Myllärin sämpyläjauhopussista, mutta me teimme taikinan kaksinkertaisena ja laitoimme vähän vähemmän jauhoja sekä lisäsimme pari desiä rusinoita. Ja niitäkös pikkusisko napsi kesken leipomisen (en kyllä minäkään ihan syytön ole... :) Tässäpä kuva ja ohje. Kuten ehkä huomaatte, meidän perheessä sämpylät edustavat aika harvoin klassista pyöreää muotoa...

Perussämpylät

N. 24 kpl
5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria tai siirappia
½ rkl suolaa
50 g voita tai margariinia tai ½ dl öljyä
12 dl (800 g) sämpyläjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää mausteet ja alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva alustuksen loppupuolella. Jätä takina tavallista pullataikinaa pehmeämmäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi muovin tai liinan alla (n. 30 min.)
Leivo sämpylät haluamasi muotoiseksi ja kohota ne pellillä liinan tai muovin alla. Voit halutessasi kostuttaa sämpylät ennen paistoa ja ripotella sitten niiden päälle kaurahiutaleita. Paista 225 asteessa noin 15 min.

Nämä sämpylät ovat huippuhyviä - ainakin meillä ne katoavat parempiin suihin muutamassa päivässä. Leipoessa kannattaa käyttää mielikuvitustaan, sillä sämpylöistä voi tehdä melkein minkä tahansa muotoisia :)

Moi moi! 
Emilia
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti