perjantai 8. helmikuuta 2013

Näkkäriä

Onko kukaan koskaan ajatellut, että näkkäriäkin voisi leipoa itse? Tähän pieneen pääkoppaan asia ei ainakan ole koskaan aikaisemmin pälkähtänyt, mutta nyt, kun lainasin kirjastosta Therese Wikströmin kirjan Makeita unelmia, tuli ohje vastaan. Ja pakkohan sitä oli kokeilla :)
      Näkkäri oli tosi helppo leipoa, mutta yllättävän aikaa vievä; minulta meni melkein kaksi tuntia, sillä paistaminen ja kauliminen vie aikaa... Mutta hyviä nämä oli. Suorastaan koukuttavia :) Paistoaika kannattaa katsoa oman uunin mukaan, sillä meidän uunissa paistoaika oli ainakin ihan eri kuin ohjeessa. Näkkärit kannattaa paistaa koviksi, ne kovettuvat kyllä, vaikka tuntuvatkin paistamisen alkuvaiheessa ihan veltoilta rieskoilta ;) Muokkasin ohjetta reilusti, sillä kirjassa näkkärit oli tehty yleiskoneen avulla, mutta minä muunsin ohjeen käsin tehtäväksi:

 

Näkkärit

n. 30 pientä leipästä
 
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 rkl suolaa
1 tl ruokasoodaa
4 dl sämpyläjauhoja
8-10 dl ruisjauhoja
 
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, ja anna sen liueta sinne. Lisää veteen myös hunaja, suola ja ruokasuola. Lisää sämpyläjauhot  sekoittaen, ja ala sitten lisätä ruisjauhoja siirtyen vaivaamiseen. Minun taikinaani meni n. 9 dl ruisjauhoja, mutta kuten hiivataikinassa yleensä, määrä saattaa vaihdella. Taikina saa kuitenkin olla todella jäykkää, että näkkäreistä tulee kovia.
Anna taikinan kohota liinan alla n. 30 minuuttia ennen kaulimista.
Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Ota taikinasta nokareita, ja kauli suoraan pellille ohuita leipäsiä. Pistele leipäset haarukalla.
Paista uunin yläosassa n. 5 minuuttia molemmilta puolilta välillä leivät kääntäen.
Ei kun näkkäriä rouskuttamaan  :) !
Emilia
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti