lauantai 6. lokakuuta 2012

Kukonaskel-kirjosukat

Vihdoin ja viimein ne on valmiit.(Tai olivat jo oikeastaan viikko sitten, mutta en vain jotenkin saanut postattua. Sori!) Melkoinen projekti oli minulle, jolle sukat ovat lähes ylitsepääsemättömän pitkä työ. Mutta nämä sukat olivatkin koulutyö, niin eipä auttanut laiskuuden iskeä (Se kaikki varastoitunut laiskuus iski sitten tässä postaamattomuudessa ;) Siispä valmista tuli, vaikka kauan kesti.


Sitten kumman värisiä kuvia:
Sellaiset tuli. Noissa kahdessa viimeisessä kuvassa on jokseenkin oudot värit, mutta muuten kuvat taisivat onnistua ihan hyvin. Mikä on mielestänne paras "poseeraus"?Tämä oli mun eka sukkapostaus, niin noita kuviakin tuli otettua ihan reilusti...
   Ohje tulee kuitenkin jo nyt. Se on suunnilleen koolle 39 - 40, mutta sitähän voi muokata melko helposti omalle jalalleen sopivaksi. Sitten siitä ruutupiirroksesta sen verran, että se on tehty niin, että sitä ei voi seurata niin, että kun pääsee yläreunaa, voi aloittaa taas alareunasta. Pittää käyttää järkeään ja jatkaa siirtyvää kuviota. Jos joku kokeilee tätä ohjetta ja tulee ongelmaa tuon kanssa, niin kysykää! Sitä on vähän vaikea selittää, miten kuvio jatkuu, mutta näin voisi sanoa: Hyppää varsinaisen piirrokseen siihen kohtaan, mikä tulisi loogisesti seuraavaksi, ja jatka, mutta älä aloita neulomista ruutupiirroksen reunasta, vaan niin, että kuvio asettuu oikeaan kohtaan.
Taas siis näitä sekavia selityksiä á la Emilia. Koettakaa kestää!

Kukonaskel-kirjosukat

sukkapuikot nro 4
150g (kerä) haluamaasi pohjaväriä Novitan 7 veljestä
150g (kerä) haluamaasi kirjoväriä Novitan 7 veljestä
HUOM! Käyttämääni marjapuuron väristä lankaa ei enää myydä!
Neuletiheys: 22 s/ 10 cm
 Luo 52 s pohjavärillä ja jaa ne neljälle puikolle, 13 kullekin. Neulo 2 o 2 n -joustinta 5 cm. Ota kirjoväri mukaan ja neulo 15 cm kirjoneuletta sivulla olevan ruutupiirroksen mukaan (kirjoneule ei mene tasan).
(Toivottavasti tosta kuvasta saa selvää, kun se on otettu koulun ohjeesta, johon tän kuvion piirsin :)
   Aloita kantalappu neuloen allaolevan toisen ruutupiirroksen mukaan. 
Neulo 1. puikon silmukat, käännä työ ja, nosta 1 nurin neulomatta. Neulo 1. ja 4. puikon silmukat samalle puikolle. Jatka sileän neuleen neulomista tällä puikolla 8 cm nostaen aina ensimmäinen silmukka neulomatta.
             Aloita kantapohjan kavennukset, kun viimeinen kerros on neulottu oikein. Silmukat jaetaan kolmeen ryhmään, eli 8+10+8.
 Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo nurin sivuryhmän ja keskiryhmän silmukat viimeistä lukuun ottamatta (17, jos nostettukin silmukka lasketaan) Neulo keskiryhmän viimeinen ja toisen sivuryhmän ensimmäinen silmukka yhteen.
 Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta. Neulo oikein keskiryhmän viimeiseen silmukkaan asti ja neulo keskiryhmän viimeinen ja sivuryhmän ensimmäinen silmukka yhteen ylivetokavennuksella.
Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo nurjaa keskiryhmän viimeiseen silmukkaan saakka.
Jatka samaan tapaan, kunnes jäljellä on vain keskiryhmän silmukat
Nyt alkaa terän kiilakavennusosa. Kirjoneuletta jatketaan pohjan silmukoilla (1.ja 4. puikko) 2. ruutupiirroksen mukaan. Jaa kantapohjan silmukat kahdelle puikolle. Poimi toiselle näistä puikoista kantalapun toisesta reunasta 12 silmukkaa, jotka kannattaa neuloa kiertäen, jos ne ovat löysiä. Neulo aikaisemmin odottamaan jätetyt 2. ja 3. puikko (joilla jatketaan kukonaskelkuviota 1. ruutupiirroksen mukaan) ja poimi myös kantalapun toisesta reunasta 12 silmukkaa ja siirrä ne kantapohjasta "jääneelle" puikolle.
Neulo muuten oikeaa ruutupiirrosten mukaan, mutta tee seuraavat kavennukset joka toisella kierroksella:
Neulo 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen.
Neulo 4. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa ylivetokavennuksella oikein yhteen
Jatka kavennuksia, kunnes työssä on alkuperäinen silmukkamäärä, eli 52 silmukkaa.
Neulo oikeaa kirjoneuleilla, kunnes teräosa peittää pikkuvarpaan (minulla mitta oli noin 14 cm) Sitten aloita kärjen sädekavennus allaolevan piirroksen mukaan.
 Yritä pitää kirjoneule loppuun asti oikean näköisenä, vaikka se ei tietenkään voi ihan täysin onnistua ;) Ja kun kavennukset on kavennettu niin katkaise lanka, päättele langanpäät, höyrytä sukat kevyesti ja ta-daa!! Sukat ovat valmiit!!!
Pahoittelen, jos ohje oli epäselvä - taisi olla mun eka neuleohje, jonka kirjoitan ylös :) Korjatkaa, jos siellä oli jotain kamalia (tai vähän vähemmän kamalia ) virheitä!
Yritän postata viikonloppuna, nimittäin kengännauhat valmistuivat eilen, ja yhdet muffinnsitkin tuli tehtyä...
Emilia1 kommentti:

  1. Haa, täällähän nämä valmistuneet sukat ovat näytillä! En ollut huomannut niiden ilmestyneen tänne aiemmin, kun ei ole ollut juurikaan aikaa lukea blogeja. Tuli kyllä tosi nätit sukat! :)

    VastaaPoista